Thursday , February 29 2024
Breaking News

Cat costa un km transport marfa?

Ce factori influenteaza pretul pentru transport marfuri?

Alocarea bugetului ideal pentru transport marfa este una dintre prioritatile cele mai importante pentru antreprenori sau pentru administratorii companiilor mici si mijlocii. Cu totii isi doresc sa livreze marfa in cele mai bune conditii, la cele mai bune preturi, iar acest lucru este firesc.

In Romania exista mai multi operatori care ofera servicii de transport marfa, atat la nivel local, cat si international, in UE sau in afara spatiului european. Preturile practicate de acestia sunt, de cele mai multe ori, calculate in functie de numarul de kilometri parcursi intre locul de incarcare si destinatie. Cand vine vorba de transport marfuri, pretul pe kilometru variaza. In timp ce unii transportatori percep 1-1.2 lei pe kilometru, altii pot ajunge la un pret de 1.5-2.5 lei pe kilometru pentru transportul cu o duba. In cazul in care transportul marfii se face cu platforme speciale sau cu camioane, pretul poate fi cuprins intre 3 si 5 lei pe kilometru. Aceste costuri sunt estimative, iar in anumite situatii pot fi chiar mai mari, in functie de anumiti factori.

Exista mai multi factori care influenteaza pretul pe kilometru pentru transportul marfii. Acestia includ:

  • clasa careia apartine marfa;
  • densitatea;
  • dimensiunile;
  • distanta din punctul de preluare pana la destinatie;
  • felul in care poate fi amplasata marfa in mijlocul de transport;
  • greutatea marfii;
  • modul de ambalare;
  • nivelul de fragilitate;
  • specificatiile care tin de timpul necesar de livrare;
  • perisabilitatea marfii.

In privinta unor factori precum greutatea, dimensiunile si densitatea marfii, in stabilirea pretului de transport marfuri primeaza densitatea sau dimensiunile, in functie de caz. De exemplu, costul pe kilometru pentru a transporta o tona de pene poate fi mai mare decat costul transportului unei tone de caramizi. Desi este vorba despre aceeasi greutate, spatiul ocupat in duba sau camionul de transport marfa difera. Concret, o tona de pene ocupa mai mult loc in comparatie cu o tona de caramizi. Acelasi principiu se aplica si cand se transporta mobila, de exemplu. Este mai ieftin sa fie transportat un set de mobilier dezasamblat, deoarece ocupa mai putin spatiu in mijlocul de transport.

In aceeasi idee, transportul marfii perisabile sau fragile costa mai mult pe km, deoarece aceste bunuri au nevoie de conditii speciale de transport si manipulare. Poate fi vorba despre alimente pentru care este nevoie de dube frigorifice sau despre dispozitive electronice sau echipamente industriale ori obiecte casante.

Cum se pot optimiza costurile cu transportul marfii?

Este adevarat ca la prima vedere un cost de 2-3 lei pe kilometru pentru transportul marfii nu pare foarte mare, insa, raportat la distanta parcursa, pretul va fi exprimat in sute sau mii de lei. Astfel, alegerea unui transport mai ieftin, chiar daca este vorba despre o diferenta de doar 50 de bani sau 1 leu pe kilometru, poate avea un impact major asupra costului final. Dificultatile intervin in momentul in care cel care are nevoie de transport marfa trebuie sa negocieze pretul cu transportatorul sau cand trebuie sa gaseasca o varianta mai ieftina intr-un timp cat mai scurt si nu reuseste sa faca acest lucru.

Pentru ca in gestionarea bugetului unei firme conteaza chiar si cele mai mici sume cheltuite, este necesar ca cei care au nevoie de transport marfuri sa stie cum sa optimizeze costurile. Cea mai buna modalitate de a face acest lucru este ca firma sa apeleze la o platforma de intermediere a serviciilor de transport de marfa. Mecanismul este simplu, iar transportatorii si marfurile sunt adusi intr-un singur loc, in timp ce platforma simplifica tot procesul. Cei care sunt in cautare de servicii de transport marfa nu vor fi nevoiti sa negocieze costurile cu transportatorul, deoarece intermediarul, care detine toate informatiile necesare in domeniu, va face acest lucru. Astfel, exista garantia ca transportul marfii se face la pretul corect, in conditiile cerute.

In concluzie, pretul unui kilometru de transport marfa poate sa varieze in functie de mai multi factori. Pentru a simplifica tot procesul si pentru a beneficia de preturi corecte, cei care au nevoie de astfel de servicii sunt sfatuiti sa apeleze la intermediari autorizati, cu experienta in domeniu, care vor gasi cea mai buna varianta din toate punctele de vedere, inclusiv in privinta costurilor implicate.

Close