Thursday , February 29 2024
Breaking News

Tomografie Oculara In Coerenta Optica

In ce scop se efectueaza o tomografie oculara in coerenta optica?

Tomografie Oculara In Coerenta Optica (OCT) este o metoda de imagistica optica. Poate fi folosita in situatii clinice pentru a ajuta la diagnosticarea bolilor in multe organe, cum ar fi retina, sistemul cardiovascular, tractul gastrointestinal, tractul urinar sau organele ginecologice.

In momentul in care discutam despre tomografie oculara in coerenta optica, este evident ca metoda este folosita pentru diagnosticarea afectiunilor oculare.

OCT este o tehnica de imagistica optica de inalta rezolutie care poate produce o imagine in sectiune transversala a unui obiect. Imaginea poate fi produsa in timp real, permitand acestei tehnici sa aiba multe aplicatii.

Exista doua metode de OCT: OCT in domeniul temporal si domeniul spectral. In cadrul acestor categorii, fiecare poate fi realizata in moduri diferite. Care dintre ele este utilizata depinde de esantionul investigat si de avantajele si dezavantajele fiecarei metode.

De ce este utila o tomografie oculara in coerenta optica pentru retina?

Domeniul temporal (TD)-OCT imagineaza un obiect prin obtinerea directa a semnalelor codificate in timp. Imagistica TD-OCT este utilizata pentru a evalua retina pentru a oferi informatii despre grosimea retinei si complexul retinian intern (IRC). Acesta este compus dintr-un strat de celule ganglionare retiniene, strat plexiform interior si strat nuclear interior.

Cele mai frecvente modele de scanare ale retinei folosind TD-OCT implica imagistica printr-o scanare de 3,4 mm in jurul nervului optic. Implica de asemenea si sase scanari radiale la distanta egala prin macula si nervul optic.

Acesta este cunoscut sub numele de model de scanare maculara. Imagistica 3D OCT a retinei ofera informatii mai detaliate decat modelul macular. Acesta poate fi util atunci cand planificati sau evaluati rezultatul interventiilor chirurgicale. 3D OCT vizualizeaza de asemenea interfata vitreomaculara la subiectii supusi unei interventii chirurgicale pentru membrana epiretiniana.

SD-OCT poate fi folosita pentru a masura grosimea retinei si pentru a evalua efectele anumitor boli asupra acestui tesut. Scaderea acuitatii vizuale observata in edemul macular diabetic este cauzata de ingrosarea retinei.

Exista multi alti parametri in interiorul retinei care pot fi masurati folosind OCT. Putem da exemple cum ar fi modificari ale volumului druselor, gaurile maculare, lichidul subretinian si detasarea epiteliului pigmentar.

Poate depista glaucomul o tomografie oculara in coerenta optica?

Scanarea modelului macular este utilizata pentru a masura grosimea capului nervului optic (ONH) si a stratului de fibre nervoase retiniene (RNFL). Parametrii RNFL si ONH difera foarte mult intre pacientii sanatosi si cei cu glaucom.

Tomografie Oculara In Coerenta OpticaScreening-ul pentru glaucom poate fi imbunatatit prin utilizarea OCT 3D in locul scanarii modelului macular. Scanarea 3D poate dezvalui volumul ochiului, ceea ce permite apoi obtinerea de imagini pe fata folosind OCT prin integrarea mai multor scanari A individuale.

Aceste imagini pe fata pot fi utilizate pentru a ajuta la evaluarile oculare si pentru a corecta erorile din timpul scanarii din cauza miscarii ochilor.

Testele utilizate pentru analiza diferentelor structurale pot diagnostica o boala doar dupa ce se observa o diferenta semnificativa fata de fenotipul sanatos. Acest lucru prezinta o problema, deoarece unele afectiuni nu reusesc sa prezinte semne de anomalie, aspectul structural ramanand in parametrii normali. Acest lucru face ca individul sa ramana nediagnosticat. Aceasta problema poate fi redusa prin realizarea de studii longitudinale care masoara modificarile structurale subtile care se pot datora unei boli.

Segmentul anterior OCT

Segmentul anterior (AS)-OCT ofera informatii despre structura corneei si a camerei anterioare a ochiului fara a intra in contact cu ochiul. Aceasta metoda nu poate fi utilizata pentru a masura tesuturile profunde din interiorul ochiului.

Cu toate acestea, are o rezolutie foarte mare (5-10 μm) la acest nivel. Acest lucru face posibila obtinerea de imagini de inalta rezolutie ale sclerei si irisului. AS-OCT ofera de asemenea, informatii despre grosimea corneei.

Check Also

Cabinet Stomatologic Brasov

Cabinet Stomatologic Brasov

Cabinet Stomatologic Brasov – Importanta Vizitelor si Controalelor la Dentist! Alegeti un Cabinet Stomatologic Brasov …

Close